Juletrøje

Undgå overforbrug: 20 tips til julen

Julen er for mange danskere årets absolut mest forbrugsintensive periode.

Vi køber nye juledekorationer, masser af gaver, tonsevis af mad, drikke og remedier – og alt for meget af det havner i skraldestatistikken inden årets udgang.

Men julen behøver bestemt ikke være en overforbugsfest. Med lidt bevidst planlægning og tilbageholdenhed kan du sagtens holde en hyggelig og minderig jul, uden at overforbruget af unødvendige varer og ressourcer løber løbsk. Her er 20 tips til en mere minimalistisk men bestemt ikke mindre hyggelig og traditionstro julefest.

  1. Genbrug julepynt år efter år. Udnyt det, I allerede har derhjemme, og invester kun i nyere pynt hvis den gamle virkelig er slidt op. Supplér i stedet med naturmaterialer som kogler, grankviste og kattejakker fra haven.
  2. Når det gælder julegaver: Mindre er mere. Sæt realistiske forventninger og begræns overforbrug ved f.eks. at indføre en fælles prisgrænse i familien eller bare ét gavebytter.
  3. Prioriter bæredygtige, etiske og lokale varer så vidt muligt. De har typisk et mindre CO2-aftryk fra produktion og transport.
  4. Genindkøb og reparer gaming-udstyr, smartphones, tablets og legetøj i stedet for at erstatte dem. De koster både mange penge og ressourcer at producere.
  5. Fokusér på selskab og samvær i stedet for at klynge dig til materielle julegaver. Udveks oplevelser og tjenester som gaver i stedet.
  6. Planlæg madbudgettet og indkøbslisten omhyggeligt efter måltidsplanen, så madspild minimeres. Brug rådvaredage før juleaften til at nedkøle og rydde op.
  7. Skån miljøet for plastikaffald.
  8. Fyld gaveposerne med miljøvenlige lækkerier og specialiteter som økologisk øl, vin eller chokolade. De giver dejlig julefornemmelse uden overforbrug.
  9. Vælg naturlige lokale juletræer, som du kan genbruge efter højtiden. De kan brændes, komposteres eller evt. genplantes.
  10. Tænk mere på fordeling end akkumulering: Forær gavekort, tjenester eller abonnementer frem for flere fysiske varer.
  11. Sæt julebelysningen på en timer eller bevægelsessensor, så du husker at slukke den igen. I gamle dage var julebelysning ret sparsom.
  12. Byg et billigt genbrugsophæng på bjælker eller gelændere – af aldrende tøj, papir, stanniol eller gammel emballage.
  13. Bag din egen julekalender af genbrugsmaterialer fra gemmerne eller naturen. Dagens “gave” kan være små oprydningsaktiviteter eller juleræs.
  14. Genbrug gavepapir og snor. Eller bedre endnu: Gør binderierne med bånd og papir til en del af den julegaveæstetik. Udnyt også naturmaterialer.
  15. Reparer gamle julepudebetræk og futter i stedet for altid at købe nyt. Det skaber hyggelige minder og traditioner – og mindre affald.
  16. Byg julemandens hus af træstykker og naturmaterialer fra haven. Planlæg små udendørsjagter som familieaktivitet.
  17. Find second hand julepynt og julegaveting på brugtbørser eller gavemarkeder – det giver smukkere og mere unikke effekter.
  18. Brug krukker, tinsier eller glas gemt fra årets gang til småt julepynt i vindueskarmene. Børnegaverne kan skjules samme sted.
  19. Find gamle julefilm og juleeventyr på nettet, så du undgår at købe mere julemateriale år efter år.
  20. Saml alle trærester og naturmaterialer fra højtiden og forbrænd dem til næste jul. Asken kan evt. bruges til at gøde med næste forår.

Som du kan se, behøver den minimalistiske juleindstilling slet ikke at koste hverken juleglæde eller traditioner. Tværtimod fremmer det mere fordybelse, kreativitet og samvær i selskabet. I kan nemt undgå overforbruget ved at genbruge og recirkulere i stedet for konstant anskaffelse af nyt. Samtidig vil I lægge mindre beslag på jordens ressourcer og klodens fremtid.

Læs flere bæredygtige artikler på travelgreen.dk.